Skip to content

DV8 Architects

A three-storey modern interpretation of a beach house in Plettenberg Bay

By Houseandgarden.co.za | June 26, 2017 | Innovative

Glass is a critical design element in this three-storey modern interpretation of a beach house, with its distinctive zones that correspond to the natural surroundings – mountain, greenbelt and ocean.

A skylight allows light in from crevices above as per a cavernous mountain space. In the courtyard, or ‘green zone’, toughened and laminated glass doors allow the space to be opened and closed to suit all weather conditions, promoting the views while protecting against heat gain and solar radiation. The ‘ocean zone’ is expressed as a simple continuous glass façade on the top wing, designed to maximise the views.

Continuity is created between the pool and the ocean with the use of toughened and laminated glass for the pool rim, which not only creates spectacular views but also an infinity effect. The notion of the pool penetrating through each zone was also expressed by placing a window into the pool from one of the bedrooms.

For more from DV8 Architects visit dv8architects.com.